Ulcer varicos la membrele inferioare

Ce este un ulcerul varicos? Un ulcer varicos este pur si simplu o pauza, o bresa in pielea piciorului, care permite aerului si bacteriilor sa intre in tesutul subadiacent. Aceasta lipsa a pielii este cauzata de obicei de o accidentare, de multe ori un accident minor. La majoritatea oamenilor o astfel de leziune se vindeca fara dificultate, intr-o saptamana sau doua.

Cu toate acestea, atunci cand exista o problema de sanatate si tesutul nu se vindeca, zona descuamata poate creste in dimensiune. Acesta este un ulcer cronic la picior.

Care sunt cauzele ulcerelor varicoase?

Cea mai comuna problema care provoca ulcere cronice la picior sunt afectiunile varicoase ale piciorului. Boala varicoasa este principalul motiv pentru mai mult de doua treimi din totalul afeciunilor de ulcere la picior.

• Varicele (cauzate de vene care nu lucreaza corect) cauzeaza aproximativ 80% din ulcerele la picior.

• Afectini arteriale (cauzate de artere care nu functioneaza corect) – aproximativ 15% din ulcerele la picior

• Alte cauze (include diabet si artrita reumatoida, precum si unele afectiuni rare) – aproximativ 5% din ulcerele la picior.

In unele cazuri, doi sau mai multi factori pot concura provocand pagube in acelasi timp. Medicul dumneavoastra va va examina si va va face unele teste pentru a vedea ce fel de ulcer aveti. Urmatoarele recomandari se aplica doar ulcerelor varicoase si nu pot fi adecvate pentru alte tipuri de ulcere.

Cum pot provoca varicele un ulcer varicos?

Venele din piciorul sunt tuburi care transporta sange de la membre spre inima. Venele din picioare au valve cu un singur sens, care asigura circulatia sangelui de jos in sus si nu inapoi. La unele persoane, aceste supape nu sunt foarte eficiente sau pot fi deteriorate prin tromboza (cheaguri) in vene. In cazul in care supapele sunt deteriorate, sangele poate circula in sensul gresit, de sus in josul venei, ceea ce duce la o presiune foarte mare in vene. Aceasta presiune anormal de mare in vene aduce daune pielii si duce la ulcere varicoase.

Cum poate fi tratat ulcerul varicos?

Ulcerul venos la picior se poate combate in doua moduri:

• Controlul presiunii ridicate in venele picioarelor

• Tratamentul ulcerului

Pilonii de tratament sunt bandaj de compresie sau ciorapi de compresie si cota membrului sau pozitia piciorului fata de inima.

Cu cat piciorul este mai ridicat, cu atat este mai mica presiunea in vene. Daca piciorul este ridicat deasupra inimii atunci presiunea in picior scade la un nivel normal.

Sprijina-ti picioarele sus, ori de cate ori poti, spre exemplu stand in canapea cu picioarele sprijinite de bratul canapelei, astfel incat picioarele ajung la o inaltime mai mare decat capul.

Bandaj de compresie sau ciorapii de compresie.

In scopul de a mentine presiunea cat mai mica in venele picioarelor si in special in zona gleznei, atunci cand stam in picioare, vor fi utilizate bandaje de compresie sau ciorapi. Mai multe straturi de bandaje pot fi necesare in a obtine presiunea necesara pentru a controla venele.

Odata ce ulcerul este vindecat, ciorapi de compresie sunt necesari pentru a preveni ulcerul sa reapara. Acesti ciorapi trebuie sa fie special montati si sunt mult mai puternici decat cei obisnuiti. Daca aveti dificultati in a pune acesti ciorapii, atunci puteti cumpara un aplicator special pentru ciorap de compresie

Pansamente

Asistenta medicala va utiliza un numar diferit de pansamente sub bandajele aplicate, in functie de starea ulcerului varicos in sine. Aceste pansamente se pot schimba in functie de cum progrezeaza ulcerul.

Chirurgie

Foarte rar, pentru cele mai mari sau foarte rezistente ulcere poate fi necesara fie o grefa de piele fie o opertatie chirurgicala pe vene. In cazul in care ulcerul este datorat varicelor, atunci acestea pot fi tratate, de obicei o data cu tratarea varicelor se vindeca si ulcerul varicos.

Cat timp dureaza vindecarea ulcerului varicos?

Nu de putine ori, poate dura mai multi ani pentru tratarea afectiunii varicoase care a provocat ulcere, deci nu este surprinzator faptul ca ulcerele pot avea nevoie de o perioada destul de lunga pentru vindecare. Desi majoritatea ulcerelor venoase se vindeca in 3-4 luni, o mica parte va dura considerabil mai mult.

Nu dispera! Chiar si in aceste cazuri rezistente, tratamentul este in cele din urma un succes.

Cum putem evita recidivarea ulcerului variocos?

Odata ce ulcerul este vindecat, nu inseamna ca problemele tale sunt istorie. Desi pielea este intacta, problema de baza cu venele ramane si trebuie sa iei masuri de precautie pentru a preveni ulcerul recurent:

• ciorapi de compresie (sau bandaje in cateva cazuri severe), pe tot parcursul zilei.

• Ridica picioarele ori de cate ori este posibil.

• Mentineti pielea in stare buna, cu ajutorul multitudinii de creme hidratante, pentru a preveni uscarea.

• scadere in greutate, consum de fructe proaspete, exercitii fizice si oprirea fumatului sunt de asemenea vitale pentru a ajuta la vindecarea ulcerului dvs., precum si pentru starea generala de sanatate.

Informare despre sanatatea vasculara.

Desi vom face toate eforturile pentru a va asigura ca informatiile continute pe acest site sunt corecte, nu este un substitut pentru sfaturile medicului sau tratamentul medical, si va recomandam consultarea medicului de specialitate.

Informatiile furnizate sunt destinate sa sprijine pacientii, nu da sfaturi medicale personale, prin urmare, daca suferi de aceasta afectiune, nu ezita sa contactezi Clinica Varicoline.