Procedurile de tratament pentru rani cronice au parcurs un drum lung in doar cateva decenii. Cunostintele vaste despre vindecarea ranilor cronice si progresele recente in tratamentul acestora, ne permit acum sa fim in masura sa evaluam aceste plagi cronice mult mai precis, sa identificam problemele legate de rana mai devreme, sa asiguram interventi medicale mai bune si ne permite ca sa reducem cazurile de morbiditate pentru aceasta afectiune.
Cronicitatea ranilor cronice si cauza
Dezvoltarea unui plan adecvat de ingrijire a ranilor cronice depinde de realizarea unei evaluari aprofundate, corecte, atat a pacientului cat si a plagilor cronice. Primul pas este sa se determine daca rana este acuta sau cronica.
• O rana cronica este una care nu se vindeca intr-un termen rezonabil, de obicei, 3 luni.
• O plaga acuta se vindeca mai repede, cauzand pierderi functionale minime.
Identificarea cauzalitatii ranii, de asemenea, este esentiala. Daca provenienta ranii este necunoscuta, se va explora istoricul medical al pacientului (inclusiv istoricul medicamentos) pentru a indifica posibile cauze. De asemenea, studierea istoricului medical al pacientului este important pentru identificarea factorilor care ar putea impiedica vindecarea ranilor.
Alte aspecte importante ale evaluarii plagilor cronice sunt: evaluarea starii de nutritie a pacientului, cuantificarea nivelului de durere (daca exista) si gabarit, abilitati de auto-ingrijire a pacientului, aspectul fizic general
Medicul trebuie sa efectueze o examinare medicala generala din cap pana la picioare, concentrandu-se pe caracteristicile inaltime, greutate, tendinta de greutate si tesutul de piele al pacientului.
Este necesara masurarea inaltimii si greutatii pacientului pentru a asigura gestionarea nutritionala si farmacologica adecvata. Dupa o crestere in greutate sau pierdere, diversi factori pot complica vindecarea ranilor cronice. De exemplu, pierderea in greutate involuntara si malnutritia protein-energetica poate sa apara la pacienti atat in timpul ingrijirii ranilor acute sau plagilor cronice.
Atentia se indreapta, mai ales spre tendintele greutatii pacientului. Pentru un pacient cu plagi cronice aflat in perioada de tratament pe termen lung, o pierdere in greutate de 5% in 30 zile sau o pierdere de 10% in 180 zile este considerata involuntara. In aceste cazuri trebuie sa analizam situatia nutritionala pentru orice pacient cu o pierdere in greutate involuntara, nutritia adecvata este esentiala pentru bunastarea generala si vindecarea ranilor cronice.
Culoarea pielii
Evaluarea culorii pielii pacientului. Daca este descoperit un eritem (Inrosire a pielii care paleste la apasare), mai ales pe un punct de presiune, pe o proeminenta osoasa, trebuie examinata cu atentie toata suprafata respectiva. De retinut si ca pielea cu pigment intunecat nu prezinta astfel de eritem si albirea ulterioara, dar pacientul poate fi totusi in pericol.
Textura si elasticitatea pielii
In general, pielea sanatoasa se simte neteda si ferma si are o elasticitate buna. Pentru a testa elasticitatea, apucati usor si trageti un pliu de piele pe o suprafata, cum ar fi pieptul anterior sub clavicula. Are loc revenirea pielii aproape imediat dupa ce eliberati?
Elasticitatea indica deshidratarea. Dar tineti minte ca pielea isi pierde elasticitatea cu varsta, astfel incat pacientii varstnici, in mod normal au o elasticitate redusa.
Temperatura pielii
Ca status la o circulatie normala, pielea este calda si temperatura sa este similara pe toate zonele. Zonele cu temperatura mai ridicata sugereaza infectie, zona cu temperatura mai scazuta indica circulatie sanguina deficitara. In mod normal, se verifica temperatura pielii din jurul ranii.
Evaluarea plagilor cronice
Evaluarea adecvata a plagilor cronice poate influenta in mod semnificativ rezultatul pacientului. Se masoara cu atentie rana si se analizeaza starea patului plagii cronice. Amintiti-va ca descrierile exacte sunt esentiale pentru ghidarea ingrijiri plagilor in curs de desfasurare. Se repeta masurarea ranilor si evaluarea patului ranii cronice, cel putin saptamanal, dupa ce patul ranii a fost curatat si debridat.
Tineti minte ca evaluarea unei rani cronice poate fi o provocare. Plagile au de obicei forme neregulate, care se pot schimba rapid.
Amplasarea plagilor cronice
Locatia anatomica exacta a unei rani cronice este importanta deoarece poate influenta planul de ingrijire si tratament. Un ulcer venos pe partea inferioara a piciorului, de exemplu, necesita o ingrijire diferita comparativ cu un ulcer arterial in acelasi loc sau un ulcer de presiune asupra ischiumului.
Circumferinta si adancimea pentru plagi cronice.
Utilizati o hartie sau o rigla de plastic pentru masurarea circumferintei si profunzimii in centimetri sau milimetri. Pentru a facilita evaluarea corecta a vindecarii, asigurati-va ca utilizati aceleasi puncte de referinta de fiecare data cand masurati rana.
Se pot utiliza mai multe metode pentru a masura circumferinta. Adancimea unei rani cronice se clasifica ca grosime partiala sau grosime completa.
• ranile cronice cu grosime partiala sunt limitate la straturile pielii si nu patrund in derm. Se vindeca de obicei prin reepitelizare, in care celulele epidermice regenereaza si acopera plaga cronica. Escoriatii, rani, si blistere sunt exemple de rani cu grosime partiala.
• ranile cu grosime completa implica pierderea tesutului sub derma.
(ulcerele de presiune, de obicei, sunt clasificate printr-un sistem cu patru etape si ulcerele diabetice de un alt sistem de clasificare).
Masurarea adancimii ranilor cronice se face pe zona cu cele mai profunde pierderi ale tesutului. Pentru masurarea adancimii se plaseaza un dispozitiv adecvat (cum ar fi un aplicator cu varf de spuma) vertical, in cea mai adanca parte a ranii, si se marcheaza aplicatorul la nivelul pielii pacientului. Apoi se masoara adancimea ranii cronice.
Tesutul inconjurator ranii diabetice.
Se controleaza si se analizeaza orice eritem, edem, echimoza pana la 4 cm distanta de marginile plagii cronice. Deoarece pielea compromisa din aproperea rani cronice prezinta risc pentru desprindere, pot fi necesare masuri preventive.
Aspectul tesutului patului de rana
Se analizeaza tesutului sanatos din rana, acesta poate fi tesut granulat, epitelial, muschi, sau tesut subcutanat. Tesutul de granulatie este tesut conjunctiv care contine multe vase de sange mici, care ajuta vindecarea rapida a patului plagii; este rosu sau roz, de obicei este lucios si granular. Tesutul epitelial format din celule epidermice regenereaza intreaga rana, poate fi stralucitor si argintiu.
Se analizeaza si tesutul afectat (numit necrotic), acesta poate impiedica vindecarea ranilor. Tesutul necrotic poate varia de la culoarea negru sau cafeniu la galben, si pot adera ferm sau slab la patul de rana.
Exudatul plagilor cronice
Se analizeaza suprafata, culoarea si mirosul de exudat din rana.
Daca rana este acoperita de un pansament ocluziv, sa evalueze exudatul dupa ce rana a fost curatata.
Se analizeaza culoarea exudatului ca seros, serosanguinos, sanguin, sau purulent. Exudatul seros este clar si apos, fara resturi sau sange prezent. Exudat serosanguinos este clar, apos, si are o nuanta roz-pal sau rosu, denota prezenta de sange. Exudatul sanguin este sangeriu, indicand hemoragie activa. Exudatul purulent poate varia de la galben spre verde la maro sau cafeniu.
Marginile ranii cronice
Acestea indica tendinta de epitelizare si sugereaza o posibila cauza a cronicitatii ranii. Marginile trebuie sa se ataseze la patul ranii. Marginile care sunt laminate (o afectiune numita epibolie) indica o rana cronica, in care celulele epiteliale sunt in masura sa adere la un pat umed.
Se sondeaza usor marginile ranii si patul ranii pentru a verifica tesutul. Este posibil ca o piele aparent normala sa acopere goluri sau tesut afectat. Acesta de obicei rezulta din fortele de forfecare in combinatie cu presiune sustinuta. Un tract, este un canal ce se extinde de la o parte a ranii prin tesutul subcutanat sau muscular la o alta parte a ranii.
O evolutie in pregatirea stiintifica este abordarea patului de rana, abordare esentiala pentru minimizarea sau eliminarea barierelor din calea vindecarii. Scopul este de a reduce la minimum factorii care afecteaza vindecarea si maximizarea efectelor de ingrijire pentru rana cronica. Elementele cheie in pregatirea patului de rana este controlarea biosarcinei si mentinerea echilibrului de umiditate.
Controlare biosarcinei
Biosarcina ese tesut necrotic si exudat cu bacterii. Toate ranile cronice sunt considerate contaminate sau colonizate, dar nu neaparat infectate. Intr-o rana colonizata, vindecarea este impiedicata de concurenta bacteriilor pentru nutrienti; de asemenea, bacteriile dau produse secundare daunatoare. Pentru a controla biosarcina, rana cronica trebuie sa fie curatata si tesutul necrotic trebuie indepartat.
Curatarea plagilor cronice.
Curatati rana inainte de a evolua. Folositi un agent netoxic (de obicei, apa potabila, ser fiziologic, sau un agent de curatare adecvat pentru rana). Solutiile antiseptice in general, nu sunt recomandate pentru spalarea ranii sau pansamentelor, deoarece acestea sunt toxice pentru fibroblaste si alte celule. Daca trebuie sa utilizati o astfel de solutie, asigurati-va ca este bine diluata.
Debridarea ranii
Prin debridare se indeparteaza microbii si tesutul necrozat. Tehnicile de debridare neselective elimina orice tip de tesut in patul de rana, in timp ce metodele selective elimina doar tesutul necrozat.
Mentinerea echilibrului de umiditate
Pentru a mentine echilibrul de umiditate in patul de rana, trebuie sa se gestioneze si sa se pastreze exudatul in patul de rana umed. Pansamentul propriu sprijina vindecarea ranilor cronice in mediul umed daca se acorda o atentie deosebita gestionarii tesutului exudat.
Pansamentul joaca un rol major in mentinerea echilibrului de umiditate. Selectia pansamentului este o provocare din cauza numarului mare si varietatii de pansamente disponibile. Fiecare produs are actiuni specifice, beneficii si dezavantaje, astfel ca medicul va stabilii varianta care se potriveste cel mai bine nevoilor pacientului, acesta fiind un proces destul de complicat.
Alegerea pansamentului depinde de factori cum ar fi tipul ranilor si aspectul, exudatul, prezenta sau absenta durerii, si fregventa schimbarii pansamentului respectiv.
Este necesara reevaluarea ranii pacientului, cel putin saptamanal (dupa pregatirea patului de rana si pansamentului) pentru a determina parametrii progresului de vindecare.
Pacientul va fi informat cu notiuni de baza despre ingrijirea plagilor cronice, acest lucru va ajuta pacientul sa faca progrese mai bune in vindecare (detalii aici). Procesul de vindecare a ranilor cronice poate fi frustrant pentru pacienti, membrii familiei si chiar si pentru personalul medicala deopotriva. Ranile cronice pot necesita modificarea stilului de viata sau pot provoca consecinte fizice grave, de la infectie la pierderea membrului si chiar deces.
Clinica Varicoline este specializata exclusiv in tratarea plagilor cronice de toate tipurile si in tratamentul afectiunile varicoase. Medici nostri au experienta vasta in tratamentul acestor afectiuni si aplicam cele mai noi si eficiente metode medicale de tratament.