Rani la Talpi

Rani la talpi si ulceratii la nivelul picioarelor – cum pot fi prevenite?

Cel mai bun mod de a trata un ulcer in conditiile unui diabet zaharat este, in primul rand, prevenirea dezvoltarii sale. Pentru inceput trebuie sa mergeti la medicul specialist in mod regulat. Acesta poate determina daca aveti un risc crescut pentru dezvoltarea unui ulcer diabetic si inplicit rani la talpi si va decide punerea in aplicare a strategiei de prevenire.

Aveti un risc crescut daca: Aveti neuropatie, disfunctii ale circulatiei sanguine, aveti o deformare a piciorului. Reducerea factorilor de risc suplimentari, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, colesterol ridicat, si valorile crescute ale glucozei din sange sunt importante in prevenirea si tratamentul unui ulcer diabetic sau a acestor rani la talpi cronice.

Sa invatati cum sa va verificati picioarele este crucial in observearea unei potentiale probleme cat mai curand posibil. Inspecteaza-ti picioarele in fiecare zi, mai ales intre degete pentru taieturi, lovituri, fisuri, vezicule, iritatii sau alte rani la talpi precum si orice semne de schimbare. Orice problema care este descoperita ar trebui sa fie raportata la medicul dumneavoastra cat mai curand posibil, indiferent cat de “simplu” poate parea pentru tine. Cheia succesului pentru vindecarea acestor rani la talpi este supravegherea medicala regulata pentru a asigura o ingrijire corespunzatoare, ceea ce implica: Scaderea zaharului din sange, curatarea corespunzatoare a plagilor, tratarea infectiilor, reducerea presiunii, refacerea unui flux adecvat de sange.

Masuri preventive pentru rani la talpi

Daca aveti diabet zaharat trebuie sa luati urmatoarele masuri preventive pentru rani la talpi si implicit ulcer diabetic.

Se spala picioarele zi de zi.
Folosind sapun si apa calduta, spalati-va picioarele dimineata si seara inainte de culcare. Se usuca cu grija cu un prosop moale, mai ales intre degete si dati picioarele cu pudra de talc pentru a tine departe umiditatea. In cazul in care pielea este uscata, folositi o crema hidratanta buna in fiecare zi, dar sa se evite acumularile intre degete.

Inspectati picioarele si degetele de la picioare zi de zi.
Verificati-va picioarele in fiecare zi, pentru taieturi, vanatai, leziuni sau modificari ale pielii, cum ar fi ingrosarea sau modificari de culoare. In cazul in care varsta sau de alti factori impiedica autocontrolul, rugati pe cineva sa va ajute, sau folositi o oglinda. Oamenii cu diabet zaharat au de obicei exces de greutate, care aproape dubleaza riscul de complicatii.

Purtati, sosete moi si groase.
Sosete fabricate din material care sa va sporeasca confortul si sa se evite sosetele cu cusaturi, care ar putea freaca si provoca rani la talpi

Nu mai Fumati.
Tutunul poate contribui la probleme circulatorii, care pot fi suparatoare in special la pacientii cu diabet zaharat. Se taie unghiile drept.

Niciodata nu taiati in colturi ceea ce ar putea declansa anumite leziuni si rani la talpi.
Exercitiile fizice sunt un mijloc de a pastra greutatea corporala in valori normale si de a imbunatati circulatia, mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exercitii pentru pacientul cu diabet zaharat. Mersul pe jos este, de asemenea, un excelent balsam pentru picioarele tale. Asigurati-va ca purtati incaltaminte confortabila pentru a nu provoca rani la talpi.
Controalele medicale regulate trebuiesc efectuate cel putin anual, sunt cea mai buna cale de a va asigura ca picioarele raman sanatoase.
Pantofii sunt de o importanta suprema pentru persoanelor care sufera de diabet, deoarece incaltamintea neadecvata (care nu va ofera confort) este una dintre cauzele principale care duc la amputare, datorita provocarii acestor rani la talpi. Pentru ca marimea piciorului si forma se pot modifica in timp, toata lumea ar trebui sa aiba mare grija cand cumpara o noua pereche de pantofi. Pantofi ar trebui sa aiba fete din piele sau panza, sa se potriveasca atat in lungimea cat si in latimea piciorului, sa lase loc degetelor de la picioare sa se miste in mod liber, si sa fie captusiti si solizi.

Nu mergeti descult.
Nici chiar in propria casa. Mersul descult este deosebit de periculos, din cauza posibilitatii de taieturi, caderi, infectie si rani la talpi.
Nu purtati tocuri, sandale, pantofi stramti. Aceste tipuri de incaltaminte pot pune presiuni excesive asupra piciorului si pot provoaca complicatii. In plus, purtarea de papuci si sandale cu bretele intre degetele de la picioare ar trebui sa fie evitata, pentru a evita aceste rani la talpi.
Alcoolul poate contribui la neuropatie (leziuni ale nervilor), care este una dintre consecintele diabetului zaharat. Consumul de alcol poate accelera daunele asociate cu boala, nervi lipsiti de viata si cresterea posibilitatii de a nu vedea aceste rani la talpi aparent minore.
Nu purta ceva care este prea strans in jurul picioarelor.
Nu incercati niciodata sa eliminati alunitele, bataturile sau basicile din aceste zone.
Solutiile comerciale care elimina negi sau bataturi ar trebui sa fie evitate, deoarece ele pot arde pielea si pot cauza daune grave la persoanele care sufera de diabet zaharat.

Trebuie sa mergeti la medic in aceste cazuri pentru a evita ulcerul diabetic si rani la talpi!