Ce este piciorul diabetic?

Piciorul Diabetic este un ulcer diabetic la picior sau o rana deschisa care apare cel mai frecvent pe partea de jos a piciorului, la aproximativ 15% dintre pacientii cu diabet zaharat.

Dintre cei care dezvolta un ulcer diabetic la picior (piciorul diabetic ), sase procente vor fi spitalizati din cauza infectiilor sau a complicatiilor acestui ulcer diabetic. Diabetul este cauza principala a amputatiilor la membrele inferioare in Statele Unite. Aproximativ 14% – 24% dintre pacientii cu diabet zaharat care dezvolta un ulcer la membrele inferioare (piciorul diabetic) au o amputare. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca dezvoltarea piciorului diabetic (ulcer diabetic la membrele inferioare) poate fi prevenita.

Cine este predispus pentru piciorul diabetic sau ulcer diabetic?

Oricine are diabet poate dezvolta un ulcer diabetic la picior (piciorul diabetic). Barbatii in varsta au mai multe sanse de a dezvolta piciorul diabetic. Oamenii care sunt cei mai predispusi sa experimenteze piciorul diabetic sunt persoane cu ulcer diabetic, diabet zaharat, boli de rinichi, etc.

[info]Excesul de greutate combinat cu alcolul si tutunul, de asemenea, joaca un rol in dezvoltarea acestui ulcer diabetic.[/info]

Forme de aparitie si dezvoltare pentru piciorul diabetic

Apar diferite forme datorita unei combinatii de factori, cum ar fi lipsa de sensibilitate de la nivelul piciorului, deficientele circulatiei sanguine din picior, deformari ale piciorului, iritatie (cauzata de frecare sau presiune) si trauma, precum si durata lunga de timp in care organismul a fost afectat de diabet. La pacientii care au diabet zaharat de mai multi ani se poate dezvolta neuropatie. Neuropatia inseamna afectarea simtului la nivelul piciorului pana la amortire totala in picioare din cauza lezarii nervilor, cauzata de valorile crescute ale glucozei din sange intr-un timp indelungat. Leziuni ale nervilor pot aparea de multe ori, fara durere si persoana in cauza nici macar nu poate fi constienta de problema. Boala vasculara poate complica un ulcer diabetic, reducand capacitatea organismului de a se vindeca si astfel creste riscul pentru o infectie. Cresteri ale glicemiei pot reduce capacitatea organismului de a lupta cu o infectie potentiala si de asemenea poate face imposibila vindecarea.

[tip]Odata ce un ulcer este observat, se va solicita ingrijire imediata medicului. Ulcerele la membrele inferioare la pacientii cu diabet zaharat trebuie sa fie tratate din mai multe motive: reducerea riscului de infectie si amputare, imbunatatirea functiei si a calitatii vietii, precum si reducerea costurilor de ingrijire a sanatatii. Asadar piciorul diabetic este o afectiune periculoasa la fel ca orice ulcer diabetic.[/tip]