Abordarea Multidisciplinara pentru Plagi Cronice

Pacientul cu plaga cronica se confrunta cu doua mari probleme. O problema este de natura medicala: se datoreaza tratamentului separate, sau mai grav, izolat, adresat patologiei primare, respectiv secundare. A doua este o problema psiho-sociala, ea apare datorita scaderii semnificative a indicelui de performanta si a unui proces de izolare la care bolnavul este adesea supus de familie, prieteni si colegi.

La Clinica Varicoline

In cadrul Clinicilor Varicoline, doctorii specialisti vin in intampinarea acestor probleme cu un diagnostic corect si complet care sa permita terapia adecvata problemei pacientului. In a doua faza, rezultatele tratamentului trebuiesc mentinute si consolidate prin profilaxie, preventia recurentei si ingrijire post terapeutica.

Antibioticele, antisepticele si intelegerea tot mai profunda a mecanismelor intime de reparatie tisulara au facut ca vindecarea incompleta sau dificila sa nu mai constituie o regula in evolutia
plagilor. Raportat la numarul de traumatisme si interventii chirurgicale, esecul vindecarii este destul de rar in momentul actual.

Procesul de vindecare al plagilor cronice

Acesta urmeaza o serie de etape care la randul lor presupun o multitudine de procese moleculare si celulare. Etapele sunt reprezentate de exsudatie, granulatie si epitelizare. Aportul scazut de oxigen favorizeaza infectia. Una dintre bolile care determina aceste afectiuni este diabetul zaharat. Piciorul diabetic este cea mai frecventa cauza de internare a pacientului cu diabet. Evolutia catre plagi cronice se produce prin afectare senzitiva (predispune la traumatisme), motorize (modificarile de statica si dinamica ale piciorului genereaza leziuni de presiune) si autonoma (tulburari de termoreglare, anhidroza).

Dintre pacientii cu picior diabetic care se prezinta la Clinicile Varicoline, o treime prezinta afectare macrovasculara. Acesti bolnavi sunt buni candidati pentru procedee de revascularizare, conditionate insa de controlul procesului infectios, dificil de obtinut la diabeticii cu raspuns imun inadecvat si alerare semnificativa a proceselor de reparatie tisulara

Insuficienta venoasa cronica este o alta afectiune frecvent incriminata in etiologia plagilor cornice. Complicatiile trombotice la nivelul sistemului venos profund al membrului inferior reprezinta factorul major implicat in aparitia ulcerelor la pacientii cu aceasta boala (detalii aici). Refluxul in sistemul venos superficial si traumatismele directe determina sau precipita aparitia si agraveaza evolutia leziunilor.

Tratamentul plagilor cronice

La Clinicilor Varicoline se urmareste obtinerea diagnosticului corect si complet, asigurarea tratamentului etiologic adecvat si controlul local asupra leziunilor.
In cadrul clinicilor Varicoline, rata medie de vindecare este 75%. Dincolo de valoarea acestui procent se afla pacientii nevindecabili care trebuiesc tratati cu aceeasi grija si atentie ca si cei care au sanse de vindecare, pentru ameliorarea conditiei psiho-sociale a pacientului.